За

Добредојдовте Уживајте во Танзанија. Овој сајт е постојано во изградба!Ние создаваме онлајн Travelguide за Танзанија! 

Танзанија, официјално Обединета Република Танзанија (Свахили: Обединета Република Танзанија), е држава во Источна Африка. Се граничи со Кенија и Уганда на север; Руанда, Бурунди и Демократската Република Конго на запад; и Замбија, Малави и Мозамбик на југ. Источната граница на земјата е формирана од страна на Индискиот Океан. Танзанија содржи Килиманџаро, Највисок Африка планина.

Elephants and Kilimanjaro

Земјата е поделена на 30 региони: пет на полу-автономни островите Занзибар и 25 на копното во поранешна Тангањика. Шефот на државата е претседател. Од 1996, на официјална престолнина на Танзанија е Додома, каде што парламентот на земјата и некои владини канцеларии се наоѓаат. Помеѓу независноста и 1996, главниот крајбрежен град Дар ес Салам служел како политички капитал во земјата. Денес, таа и понатаму останува главен Танзанија трговски град и де факто седиштето на повеќето владини институции. Тоа е главна пристаниште за земјата и нејзините без излез на море соседи.

dar-es-salaamИмето "Танзанија" произлегува од имињата на двете држави, Тангањика и Занзибар, дека обединети во 1964 да се формираат Обединета република Тангањика и Занзибар, кои подоцна истата година беше преименувана во Обединета Република Танзанија. Членовите на Унијата се главните основа на Танзанија.

Коментарите се затворени.