Gombe Stream Parku Kombëtar

gombe stream national park chimp baby

Gombe NP

Një bërtas qef shpërthen nga thellë në pyll, rritur menjëherë nga një duzinë zëra të tjerë, rritje në volum dhe tempo dhe katran në një kulm tërbuar shrieking. Ajo është e famshme 'regëtin-hoot’ thirrje: një ritual lidhjes që lejon pjesëmarrësit të identifikojnë njëri-tjetrin nëpërmjet tyre stylisations individuale vokale. Për dëgjuesit e njeriut, ecin nëpër pyjet e lashta të Rrjedhës Gombe, kjo shpinë-trishtues shpërthim është gjithashtu një tregues i kontaktit të afërt vizual me të afërm të afërt gjenetike e njeriut: shimpanze.

Gombe është më e vogël e parqeve kombëtare Tanzani: një rrip i brishtë i habitatit shimpanzeve straddling shpatet e pjerrta dhe luginat e lumenjve që buzën në bregun me rërë veriore të liqenit Tanganika. Shimpanzetë e saj – habituated për vizitorët e njeriut – u bërë e famshme nga puna pioniere e Jane Goodall, i cili në 1960 themeluar një program kërkimor sjelljes që tani qëndron si studim i gjatë-running të këtij lloji në botë. Fifi matriarch, Anëtari mbijetuara e fundit e komunitetit origjinal, vetëm tre vjeç kur Goodall parë vënë këmbë në Gombe, është ende shihet rregullisht nga vizitorët.

Shimpanzetë ndajnë lidhje 98% nga gjenet e tyre me njerëzit, dhe nuk ka ekspertizë shkencore është e nevojshme për të dalluar mes repertorë individuale të pantallona, britmat dhe britmat që përcaktojnë të famshëm, të powerbrokers, dhe karaktere mbështetëse. Ndoshta ju do të shihni një rrah të kuptuarit kur ju shikoni në sytë e një chimp në, vlerësimin e ju në kthim – një vështrim i njohjes dukshme nëpër narrowest e barrierave specieve.

gombe-stream-nnp-mapMë e dukshme e gjitarëve të tjerë Gombe janë gjithashtu primat. Një grup i beachcomber baboons ulliri, nën studim që nga 1960, është jashtëzakonisht habituated, ndërsa majmunët kuqe përbaltur dhe të kuqe colobus – fundit rregullisht gjuajtur me Chimps – rrinë në tendë pyll.

200-i rastësishëm i parkut specie zog shkojnë nga shqiponja portreti peshkut të xhevahir-si twinspots Pjetrit se hop tamely rreth vizitorëve’ qendër.

Pas muzgut, një qiell verbuar natë është plotësuar nga fenerë të qindra barka të vogla prej druri, bobbing në liqen si një qytet zvarrisës.

Chimpanzees Gombe National Park

Rreth Gombe Stream Park Kombëtar
Madhësi: 52 sq km (20 milje katrore), Park të vogël Tanzanisë.
Vend: 16 km (10 kilometra) në veri të Kigoma në breg të liqenit Tanganika në perëndim Tanzani.

Getting atje
Kigoma është e lidhur me Arusha Dar dhe nga fluturimet e planifikuara, në Dar dhe Mwanza nga një shërbim hekurudhor ngadaltë, të Mwanza, Dar Mbeya dhe me rrugë dirt përafërt, dhe për Mpulungu në Zambia nga një traget javore.
Nga Kigoma, lokale liqeni-taksi të zgjasë deri në tre orë për të arritur Gombe, ose motobarka mund të privilegjuar, duke marrë më pak se një orë.

Çfarë duhet të bëni
Shimpanze trekking; hiking, not dhe snorkelling; 
vizitoni faqen e famshme e Henry Stanley "Dr supozoj Livingston I” në Ujiji pranë Kigoma, dhe të shikojnë ndërtuesit njohur Dhow në punë. .

Kur të shkoni
Shimpazetë nuk bredh sa në sezonin e lagësht (Shkurt-qershor, Nëntor-dhjetor mesi) kështu që mund të jetë më e lehtë për të gjetur; 
Mundësitë më të mirë foto në të thatë (Korrik-tetor dhe në fund të dhjetorit).

SHËNIM
Rregulla të rrepta janë në vend për të mbrojtur ju dhe Chimps. Lejoni të paktën 2 ditë për të shohin ato – kjo nuk është një kopsht zoologjik kështu që nuk ka garanci, ku ata do të jenë çdo ditë.

 

Komentet janë të mbyllura.