Kitulo Parku Kombëtar

kitulo national park

Vendasit i referohen Plateau Kitulo si Bustani ya Mungu – Kopshti i Perëndisë – ndërsa Botanists kanë quajtur atë Serengeti e Luleve, presë për të 'një prej spektakleve të mëdha me lule të botës'. Dhe Kitulo është me të vërtetë një mrekulli e rrallë botanik, shtëpi për një të plotë 350 lloje të bimëve vaskulare, duke përfshirë 45 varieteteve të tokësor orkide, të cilat shpërthejnë në një ekran wildflower shthurur e shkallës befasues dhe diversitetit gjatë sezonit të shirave kryesor i fund të nëntorit deri në prill.

kitulo npUlën në rreth 2,600 metra (8,500 ft) mes majave të thepisura Kipengere, Poroto dhe Livingstone Malet, të mirë-tallaze tokë vullkanike e Kitulo mbështetjen e madhe dhe më e rëndësishme kodrinor grassland komunitetit në Tanzani.

Një nga më të rëndësishme për pellgjet ujëmbledhës të lumit Madhe Ruaha, Kitulo është i njohur edhe për rëndësinë e saj me lule – jo vetëm një numër të Orchids, por edhe mahnitëse të verdhë-portokalli-kuqe të nxehtë poker dhe një shumëllojshmëri e aloes, proteas, geraniums, lobelias gjigand, zambakët dhe daisies Aster, nga të cilat më shumë se 30 specie janë endemike në jug të Tanzani.
Lojë e madhe është e përfaqësuar rrallë, edhe pse pak reedbuck guximshëm mal dhe Eland ende bredh grassland hapur.

Por Kitulo – një botanist dhe parajsë e hiker – është gjithashtu shumë tërheqës për të birdwatchers. Popullsia vetëm Tanzanisë i bustard e Denham rrallë është rezidente, së bashku me një koloni të mbarështimit të gëlltitjes rrezikuara blu dhe të tilla varg-kufizuara specie si mal veja kënetë, Njombe cisticola dhe Kipengere seedeater. Specie endemike e fluturës, kameleon, hardhuca dhe Frog të rritur më tej pasurinë biologjike të Xhennetit të Zotit.

Rreth Plateau Kitulo Parkut Kombëtar
Madhësi: 412.9 sq km (159 milje katrore)
Vend: Tanzania jugore.
Selia e përkohshme Park në Matamba janë vendosur afërsisht 100 km (60 kilometra) nga Mbeya qytet.

Getting atje
4×4 vetëm.
Nga Chimala, 78km në lindje të Mbeya përgjatë rrugës kryesore e lindur në Dar es Salaam, head south along the rough but spectacular dirt road – called Hamsini na Saba (57) after the number of hairpin bends along its length – to the temporary park headquarters at Matamba, from where it’s another hour’s drive to the plateau. 
Basic and erratic public transport is available.

birds in Kitulo

Çfarë duhet të bëni
Good hiking trails exist and will soon be developed into a formal trail system. 
Open walking across the grasslands to watch birds and wildflowers. 
Hill climbing on the neighbouring ranges. A half-day hike from the park across the Livingstone Mountains leads to the sumptuous Matema Beach on Lake Nyasa.

Kur të shkoni
Wildflower displays peak between December and April. 
Muajt ​​e sunnier shtator-nëntor janë më të rehatshme për shëtitje, por më pak të dobishme për të botanistëve.
Kushtet janë të ftohtë dhe të errët nga qershor-gusht.

Komentet janë të mbyllura.