Pemba

Zanzibar015

Pemba Island, njohur si "The Island Gjelbër" në arabisht (Green Island), është një ishull formuar pjesë të Archipelago Zanzibar, shtrirë në brigjet lindore të Afrikës në Oqeanin Indian. Ajo ndodhet rreth 50 kilometra në veri të Unguja(duhur ishullin e Zanzibar). Në vitin 1964 Zanzibar u bashkuar me ish-koloni e Tanganika për të formuar Tanzani. Ajo shtrihet 50 kilometra në lindje të kontinent Tanzanisë, të gjithë Channel Pemba. Së bashku me Mafia Island(në jug të Zanzibar), këto tre ishuj formojnë Ishujt Spice (nuk duhet të ngatërrohet me Ishujt Maluku e Indonezisë). Në 1988, Popullsia e parashikuar ishte 265,000, me një sipërfaqe të 980 km².

Shumica e ishullit, cila është Hillier dhe më pjellore se Zanzibar, është e dominuar nga bujqësia në shkallë të vogël. Ka edhe bujqësia në shkallë të madhe e të lashtave të holla të tilla si karafil— ka mbi 3 milion pemë karafil.

Pemba Map

Në vitet e mëparshme ishull u vizitua rrallë për shkak të qasjes dhe një reputacion për dhunën politike, me përjashtim të atyre të tërhequr nga reputacionin e saj si një qendër për mjekësi tradicionale dhe magji. Nuk është një komunitet mjaft i madh arab në ishullin cilët imigruan nga Omani. Popullsia është një përzierje e Waswahiliinhabitants arabe dhe origjinale të ishullit. Një pjesë e konsiderueshme e popullsisë gjithashtu identifikon si persona Shirazi.

Qytetet më të rëndësishme në Pemba janë Chake-Chake(kapitalit),Mkoani, dhe Wete, qyteti më i madh. Ndodhet qendra Chake-Chake është ulën në një grumbull gurësh me qëllim në perëndim në një gji të vogël dhe Misali ishullin ku Tides përcaktuar kur një Dhow mund të hyjë në port lokale. Pemba është, me përjashtim të një rrip toke përgjatë bregdetit lindor të saj, një vend shumë pjellore: përveç pemëve karafil, vendasit rriten kryesisht oriz,i kokosit,banane,Cassava dhe fasule të kuqe, maharagwe quhet në Suahilisht.

Zanzibar

Pemba është gjithashtu duke u bërë i njohur edhe për faqet e saj pikiatë, me pjerrta rënie të humbura, koral paprekur dhe jeta shumë e bollshme detare.

Transportit

Pemba Aeroporti është i njohur edhe si Wawi Aeroportit ose Karume Aeroportit dhe lidh ishullin me Arusha,Dar es Salaam dhe Zanzibar.

Komentet janë të mbyllura.