Gjeografi

Në 947.300 km²,[28]Tanzania është vendi 31-madh në botë. Krahasuar me vendet e tjera të Afrikës, kjo është pak më e vogël se Egjiptit dhe të krahasueshme në madhësi në Nigeri. Ajo shtrihet kryesisht në mes të latitudes 1°dhe 12°S, dhe longitudes 29°dhe 41°Ajo.

Mount Kilimanjaro, Maja më e lartë Afrikës

Tanzania është malore në verilindje, ku Mount Kilimanjaro,[29]Maja më e lartë Afrikës, është vendosur. Në veri dhe perëndim janë Liqene Madhe e, përkatësisht,Liqeni Viktoria(Liqeni më i madh i Afrikës) dhe liqenit Tanganika(liqeni më i thellë e kontinentit, njohur për specie të saj unik të peshkut); në jugperëndim shtrihet Liqeni Nyasa. Qendrore Tanzania përfshin një pllajë të madhe, me fusha dhe tokë të punueshme. Bregun lindor është e nxehtë dhe i lagësht, me ishullin e Zanzibar gënjyer vetëm në det të hapur.

Peisazhi në pjesën veriore Tanzani, brenda Rift të Afrikës lindore

Tanzania përmban shumë parqe të mëdha dhe ekologjikisht të rëndësishme kafshë të egra,[30]përfshirë famshme Ngorongoro Crater,Serengeti Parku Kombëtar[31]në veri, dhe Reserve Selous Game dhe Mikumi Parku Kombëtar në South Park. Gombe Kombëtar në perëndim është i njohur si vendi i studimeve Dr Jane Goodall e sjelljes së shimpanzeve.

Qeveria e Tanzanisë përmes departamentit të turizmit ka nisur një fushatë për të nxitur ujë Kalambo bie në rajonin jugperëndimor të Rukwa si një nga destinacionet turistike për Tanzanisë kryesore. Falls Kalambo janë më të lartat e dytë në Afrikë dhe janë të vendosur në afërsi të maja jugore e liqenit Tanganika. Bay Area Menai Konservimi është zona më e madhe detare e mbrojtura Zanzibar.

Fshati Engaresero në brigjet perëndimore të liqenit natrium është zgjedhur nga qeveria e Tanzanisë për të dhënë shembullin e sistemit Maasaipastoral dhënë veçantia e saj, ndershmëri, diversiteti i lartë i habitateve dhe biodiversitetit. Site gjithashtu ka domethënie të madhe shtesë, për shkak të pranisë së Liqenit natrium dhe Ol Doinyo Lengai vullkan, të cilat kanë ekologjike madh, vlera gjeologjike dhe kulturore. Komuniteti ka treguar një elasticitet të fortë në përballur me kërcënime të sistemeve të tyre, dhe ka ruajtur të lidhur institucioneve sociale dhe kulturore, të cilat sigurojnë qëndrueshmërinë e tij nën kushtet mbizotëruese mjedisore.

Komentet janë të mbyllura.